maanantai 11. kesäkuuta 2012

Tarina koirasudesta


Koirasusi vai pantasusi?
On kirjoitettu paljon susista, koirasusista ja pantasudesta. Koirasuden sijaan otsikko voisi olla myös pantasusi, sillä kaverilla oli panta. Suhteeni tähän sudensukuiseen koiraan alkoi joskus keväällä 2005 tai 2006. Se oli joka tapauksessa se vuosi, jolloin Berliinissä oli teknorekkafestarit ja arviolta vajaa pari miljoona ihmistä kokoontui Under de Lindenille.

Silloin eräänä päivänä istuin puutarhassa ja puutarhan poikki kiisi musta salama. Salama tuli takaisin ja kiisi toiseen suuntaan, jolloin tunnistin sen koiraksi. Parin päivän päästä sama toistui, soitin puhelun ja kerroin: ”Hei teidän koira on vapaana ja viilettää täällä.”

Meni jonkin aikaa, ehkä viikko tai pari ja koira lehahti taas pihamaan poikki. Kaivoin puhelimen esiin ja soitin: ”Koira on taas täällä, nyt on lisäksi lintujen pesintäaika, täällä on luonnonsuojelualue ja laki kieltää koirien irtipitämisen ja blää blää blää.” Vastaukseksi sain samat selitykset kuin edellisellä kerralla, joihin kommentoin: ”Jos tilanne ei muutu minun on otettava yhteyttä viranomaisiin.”

Sen jälkeen lähdin Berliiniin. Siellä puhelin soi: ”Tilanne on nyt korjattu ja blää blää blää”, olin kiireinen, joten minulla ei ollut aikaa rupatella, joten sanoin että: ”on vähän paha paikka mutta hyvä näin jos on.”  
     
Aika kului, kuulin juttuja koiran kolttosista. Joku oli kai edennyt jopa viranomaiselle asti. Minua henkilökohtaisesti koira ei enää haitannut, vaikka se oli ulkona jopa öisin, haukkui ohikulkijat ja pelotti arimpia pikkukoirien ulkoiluttajia.  Opin sen haukunnasta ennakoimaan ohikulkijat ja tunnistin joskus jopa mistä suunnasta he tulevat, onko kulkijoilla koira mukanaan, ajavatko he pyörällä vai ovatko liikkeellä kävellen. Öisin tiesin että lähistöllä on reviirinkiertäjiä, kuten ilves, kettu, supi tai mäyrä. Koira ilmoitti kaikesta. 

Jossain vaiheessa koiran ääni muuttui, se alkoi nimittäin ulvoa. Hämmästelin tätä, mutta huomasin että se liittyy tiettyyn tapahtumasarjaan. Auton ovet lyödään kiinni ja kuuluu etääntyvä moottorin ääni. Koira jäi yksin.  

En kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota, sillä äänimaailma muuttuu. Ihmisillä on menoja eri aikaan päivästä, he vaihtavat työpaikkaa, matkustelevat, kasvavat aikuisiksi, alkavat ajella mopoilla, tulee uusia koiria, vaihdetaan autoa tai muutetaan pois. Kun muutetaan pois, otetaan normaalisti koira mukaan, mutta tässä tapauksessa ei. 

Erään toisen tapahtumasarjan yhteydessä kuulin että naapurini oli muuttanut pois ja kieltämättä täytyy sanoa että oli ollut aika hiljaista muuten paitsi että koira haukkui. Lapset olivat kasvaneet aikuisiksi ja hekin muuttaneet pois. Mutta koska koira ei muuttanut, oli koiralle otettu hoitaja. Tiellä kävelikin aika ajoin outo kulkija reppu selässä ja minä ihmettelin kukakohan tuokin on kun en tunnista.

Kieltämättä tämä kaikki tuntuu minusta jotenkin oudolta, sillä jos minulla olisi koira ja minä muuttaisin pois, muuttaisi koira luonnollisesti minun kanssani. Mutta kun nykyään on kaikenlaisia käytäntöjä ja koiralla oli kuitenkin hoitaja, katsoin, ettei asia kuulu minulle mitenkään. Ihmisillä on vapaus mennä ja tulla ja järjestää elämänsä niin kuin parhaaksi näkevät.

Huvitin kuitenkin itseäni ajatuksella että mitäs sitten kun talo tulee myyntiin, myydäänkö talo koiralla vai ilman? Ei olisi kannattanut huvittaa, se ei nimittäin ollutkaan vitsi, nyt taloa on tarjottu eräälle ostajalle koiran kanssa.

Viimeöiseen valvontakameran kuvaan pinkoi pantasusi tai koirasusi, ihan miten vaan. Aamulla kävin naapurissa kyselemässä onko heillä havaintoja pantasudesta ja heillä oli. Keskustelimme koira-asioista ja kesken kaiken naapurini sanoi: ”No hei nyt se tulee tuolta, hei onko sillä jotain suussa?” Käännyin ja näin miten koira jolkotteli kotiraittiani, pysähtyi tienhaaraan, katsoi oikealle ja vasemmalle ja sitten ylitti tien. Koiran suussa oli jotain, molemmin puolin leukaa näytti roikkuvan pieniä jalkoja. Huokaisin syvään ja sanoin: ”Se on varmaan supin poikanen, no ei se mitään, se ei ainakaan ole rauhoitettu”.  
  
Ihmiset pelkäävät susia, mutta rakastavat koiriaan. Vai rakastavatko todella? Joka tapauksessa ehkä tulevaisuuden suuri hitti on ostaa talo maalta koiralla, mutta mielellään sellaisesta paikasta, jossa ei ole susia. Jos tuo öiseen kuvaan tallentunut elukka olisi todellakin ollut susi, se olisi nyt jo kymmenien kilometrien päässä. Mutta koska se oli tällainen panta- tai koirasusi, on se täällä edelleen.  

Tämä tarina on luonnollisesti minun henkilökohtaiseen kokemukseeni perustuva tulkinta tapahtumista ja joku muu voisi tulkita asiat toisin, niin kuin niin monessa muussakin jutussani. En ole asiantuntija, olen toki koiraihminen ja koiraihmisenä minun tulee puuttua ongelmaan, eikö vaan?   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti