torstai 17. maaliskuuta 2011

Asuntohuutokauppaa ja rakennustyömaita


Aamulla seurasin miten naakat keskustelivat äänekkäästi pesäkolojen jaosta vanhassa lehmuksessa. Ne ovat pesineet tässä puussa jo vuosien ajan, joten paikka on tuttu niin niille kuin minulle. Paikalla oli kahdeksan naakkaa, joten oletan että puussa on ainakin neljä pesäkoloa. Se miten asunnot jaetaan tuntuu olevan jonkinlaista huutokauppaa, sillä meteli oli sen mukaista.

Tässä metsässä on kolme naakkojen pesäpuuta ja tyypillisesti noin kolmekymmentä naakkaa alkukesästä, joten oletan että yhteisössä on keskimäärin kymmenen lintua. Ehkä kaikki evät pesi, sillä vaikka naakat tyypillisesti lentävät pareittain on laumassa aina myös yksinäisiä lintuja. Niiden puolisot ovat ehkä menehtyneet tai sitten parinvalinnassa niitä ei ole onnistanut. Sukupuolijakauma voi olla myös yksi syy, sinkku-naakan elämän valinta ei siis välttämättä ole suunniteltua.

Kesän mittaan naakkojen määrä parvessa lisääntyy kun poikaset lähtevät lentoon. Syksyllä niitä voi olla jopa sataviisikymmentä, mutta osa lienee siinä vaiheessa jo jostain muualta tulleita. Naakat viipyvät täällä myöhään syksyyn ja alkutalveen. Viime marraskuun lopulla ne kävivät vaatimassa osansa peuran raadosta, joka katosikin kahdessa viikossa jäljettömiin. Välillä koko parvi katoaa jopa päiviksi jonnekin, joko haaskalle tai kaupungin huvituksiin. Markkina-aikaan ja suurten tapahtumien yhteydessä löytyy kaupungin kaduilta ja roskakoreista ruuantähteitä koko porukalle.

Nyt naakat notkuvat pareittain suuren koivun latvassa ja paistattelevat auringossa. Samaan aikaan kuuluu metsästä armoton nakutus käpytikan rakennustyömaalta. Sillä näyttäisi olevan kaksi keskeneräistä työmaata samaan aikaan. Kolot sijoittuvat naakkayhdyskunnan välittömään läheisyyteen, mutta jostain syystä naakat eivät vielä ole tulleet tähän yhdyskuntaan valitsemaan pesäkoloja. Ehkä ne odottavat että tikka saa uudisasunnot valmiiksi ja piipahtavat sitten valtaamassa koko lähiön. Toisaalta vain yhdessä yhdyskunnassa tehdään vasta kolon valintaa, joten se lienee se paras ja perinteisin asuma-alue jonne kaikki haluaisivat. Tällä alueella on vilpoisen viileää kesällä, merimaisema, ranta ja vesi lähellä. Etelänpuoleisessa lähiössä, jos sitä siksi voi kutsua, on aurinkoisina päivinä kuumaa, ilma on kuivempaa ja ravintoa poikasille joutuu hakemaan kauempaa. Meri näkyy kaukana taivaanrannassa ja edessä on kuumana lainehtiva viljapelto jonka yllä leijuu kesällä vaarallisia niittysuohaukkoja. Ei siis kovin lapsiystävällinen lähiö.

Koska naakka on viisas lintu, elää sosiaalisessa yhteisössä jossa vallitsee tarkka hierarkia, se on hyvinkin verrattavissa ihmiseen ja ihmisen yhdyskuntarakenteeseen. Naakat ovat hyvin itsekkäitä ja terrorisoivat muita lintulajeja, joten siis käytökseltään samanlaisia kuin ihmiset muuta luontoa kohtaan. Muistelen että entinen presidenttimme Mauno Koivisto teki väitöskirjansa Turun sataman sosiaalisista suhteista, tämän innoittamana voisin mikäkin tehdä pienen tutkielman naakkayhteisön sosiaalisista suhteista. Jonain kauniina päivänä raahaan kaukoputkeni ja kameran puun alle ja alan tarkkailla asuntohuutokaupan kulkua, tikan uudisasuntojen mahdollista valtausta ja lauman sosiaalista hierarkiaa ja suhteita. Se voi tosin olla vaikeaa koska kaikki naakat näyttävät niin naakoilta.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti