sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Aamutunnelmia

Aamulla juuri ennen auringonnousua alkaa liikehdintä pihalla hahmottua. Oravat käyvät jo varhain aamiaisella ja ruokintapaikalla on niin uusia tulokkaita kuin kutsumattomiakin vieraita. Hangella näytti pyörivän aivan kuin roska tuulessa, mutta lähempi tarkastelu kiikarilla osoitti että se oli lumikko. Tämä tuli minulle pyytämättä ja täytenä yllätyksenä vaikka hangella on toki näkynyt outoja hassunnäköisiä jälkiä. Lumikko olisi hyvinkin voinut jäädä minulta huomaamatta, mutta paikoilleen jähmettynyt orava hangella paljasti sen. Lumikko oli selvästi pulleaa oravaa pienempi ja liikkui hassusti pyörien ja pomppien, todellakin kuin tuulen riepottelema roska. Onnekseni huomasin minne lumikko piiloutui ja paikalla näyttää olevan lumessa sievä kolo, aktiivisella seurannalla siitä voisi saada jopa kuvan.

Olen hyvin tietoinen siitä että varislinnut käyvät napsimassa pikkulintujen talipalloja aamuvarhaisella.  Joskus ne jopa onnistuvat varastamaan koko pallon vaikka olen yrittänyt asetella ne niin etteivät fiksuimmatkaan, naakat, saisi niitä irti. Naakat ovat hyvin laskelmoivia ja niillä on ratkaisu lähes joka pulmaan, joten koukkuun kiedotun talipallon lukitus on niille yhtä helppo avata kuin numerolukko murtovarkaalle.

Nokilintu-nimityskin sai uutta pontta tänään. Naakka nokki ensin talia ja lensi sitten kompostin taa paikkaan johon olen ripotellut tuhkaa. Siellä se täydensi ravintoaan terveellisellä koivuhiilellä. Olisiko sillä ehkä vatsavaivoja, sillä pari päivää auringossa paahtuneet naudanmaksan palat ja metsästämäni hiirenraato olivat kadonneet haaskalta. Haaska on siis löydetty, nyt on enää vain aikataulutettava ruokinta ja opetettava linnut tulemaan sinne sopivasti iltapäivä-auringon aikaan. Toisaalta näyttää siltä että vieraat käyvät joko yöllä tai hyvin varhain aamulla, joten helppoa tästä ei tule.


...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti