lauantai 21. huhtikuuta 2012

Sulkia laineilta


Ornella Francesca Eanes syntyi Lagosin satamassa 21. päivänä huhtikuuta herran vuonna 1512 senhora Maria Teresa Eanesin aviottomana tyttärenä. Oletetaan että hänen isänsä olisi ollut italialainen merimies Fancesco Muti, jonka mukaan Ornella sai toisen nimensä Francesca. 

Ornella vietti lapsuutensa satamassa ja hänen laajaan ystäväpiiriinsä kuului myös Leevarttien suvun pahamaineinen tytär Styyra, joka 16-vuotiaana karkasi merille kapteeni Prouchausin laivassa. Styyra avioitui myöhemmin kapteeni Prouchausin kanssa ja oli koko elämänsä ajan kirjeenvaihdossa Ornellan kanssa. 

Styyra Prouchaus järjesti Ornellalle pestin merille ja Ornellan tiedetään purjehtineen pohjoisilla merialueilla käyden oletettavasti aina Ruotsin ja Suomen rannikoilla asti. Tästä ei kuitenkaan löydy mainintoja aikakirjoissa, mutta Ornellan kirjeissä on viitteitä tästä. Ornella Francesca Eanesin myöhäisemmistä vaiheista ei juurikaan ole tietoja, joten oletetaan että hän joko jäi laivasta tai kuoli haaksirikossa. 

Hänen runonkaltaiset kirjeensä ovat kuitenkin jääneet elämään ja legenda tästä urheasta merinaisesta elää yhä ihmisten mielissä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti