sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Sovitteluratkaisuja ristiriitatilanteissa


Viime sunnuntaina korjatulla sinitiaisen pöntöllä on hiljaista. Toki hautojalle vietiin välipalaa ja iltapäivällä kun munat olivat sopivasti lämpimät, lennähti pariskunta yhdessä ruokailemaan ja virkistävään kylpyyn. Tämä kaikki on helppo havaita kun puutarhakalusto on sijoitettu aitiopaikalle.

Tiklin tikkaat kelpaavat västäräkille.
Aitiopaikalta näkee myös paljon muuta. Västäräkit ovat päättäneet majoittua puuvajaan. Asia on hieman mutkikas tämän hetkiset olosuhteet huomioiden, mutta olen ajatellut että voimme päätyä sovitteluratkaisuun. Kannoin puutarhatikkaat vajaan ja nostin kylvölaatikot varovasti ulos sillä pelkäsin että pesänrakennus oli jo ehditty aloittaa. Laatikot ovat nyt turvallisen matkan päässä kasvimaalla, joten innostusta niiden käyttöön pesintätarkoituksessa tuskin enää ilmenee. Ongelmiksi saattavat koitua pressut ja vanhat harsot, joille saattaa ilmetä tarvetta jossain vaiheessa kesää. Se että olen nyt ehkä lomalla puuvajan siivouksesta ja halon hakkuusta vähintään kuukauden ei ole ainakaan minulle ongelma, toki pesän paikka olisi hyvä tietää sillä vajassa on vierailtava joka tapauksessa pitkin kesää.

Ensin linnut näyttivät lentävän puuvajan vasemmalle seinustalle jonnekin ylös juuri sinne missä kylvölaatikot olivat sijainneet. Myöhemmin sammaltukkoa soviteltiin kuitenkin oikealle seinustalle väliseinän rakoon, joka olisikin oivallinen paikka siltä varalta että joitain tavaroita vajassa joka tapauksessa tullaan siirtämään pesintäajan kuluessa. Hetken liikennettä seurattuani huomasin että lintuja on enemmän kuin kaksi, lisäksi ne selvästikin poikkeavat väritykseltään, joten majoittuvia pariskuntia on siis kaksi. Mahtuvatko molemmat pariskunnat samaan vajaan on minulle arvoitus, jää nähtäväksi pystyvätkö reviiritietoiset linnut tässä asiassa keskinäiseen sovitteluun, minä en tule puuttumaan asiaan mitenkään.

Herra ja rouva tulkku.
Tavoilleen uskollinen punatulkkupariskunta näyttää jäävän paikalle koko kesäksi. Heitä näkee hyvin harvoin, tälläkin kertaa kuului ensin tilhen ääntä, mutta tarkempi tarkastelu osoitti että paikalle pyrähtivät tulkut. Pariskunta on viihtynyt yhdessä ilmeisesti koko talven, sillä talvellakin paikalla oli vain muutama yksilö, pari naarasta ja tämä yksi koiras. Pariskunta ilmestyy pihapiiriin aina samasta suunnasta ja lentää samaan suuntaan, joten oletettava pesintäpaikka lienee siellä missä viime vuonnakin. Koska punatulkut eivät vaikuta kovin sosiaalisilta linnuilta lienee paikallaan että en edes yritä löytää pesäpaikkaa vaan jätän nämä tilhen äänellä huikkivat laulajat omaan rauhaansa. 

Maisteriskylpijöitä tämäkin tintti.
Aikuisten kylpyläkulttuuri kukoistaa jo. Tänään kävijöinä ovat olleet ainakin västäräkki, talitiainen ja sinitiaispariskunta. Helmikuisista talitiaisten avipox -tapauksista ei näy enää jälkeäkään, mutta lienee paikallaan alkaa vaihtaa kylpylän vedet päivittäin tartuntavaaran ehkäisemiseksi.      
Tänä vuonna uimamaisterin papereita havittelevat ainakin heidän jälkeläisensä, saattaa olla että vuoden uimamaisterin tittelistä käydään kova kisa ja tässäkin tapauksessa sovitteluratkaisu saattaa tulla kysymykseen, niin ristiriitaisia tunteita näiden aikuisten uimataito katsojassa herättää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti