perjantai 20. huhtikuuta 2012

Inhorealistinen bloggaaja vastaan superbakteeri

Helmikuussa kirjoitin mitä kirjoitin. Lähetin jutun kahteen lehteen. Olin jo päätynyt siihen tulokseen ettei juttua koskaan julkaista. Tänään sähköpostiini kilahti viesti. Åbo Akademin tutkija oli kommentoinut samaista kirjoitusta blogissani, hän oli lukenut jutun päivän Turun Sanomista.  

Kului pitkät yli kaksi kuukautta ennen kuin juttu pääsi painettuun sanaan, joten voisiko tästä olettaa että asia ei ole helppo ja yksinkertainen edes medialle? Uudessa Suomessa olen saanut sivuta aihetta vapaasti ja monta kertaa, joten jos joku väittää minulle että Uusi Suomi rajoittaa sananvapautta hän ei saa minulta kannatusta. 

Palatakseni aiheeseen, Åbo Akademin tutkija vaikutti kommentissaan hiukan närkästyneeltä, sillä olinhan ilkeään tyyliini ihmetellyt miksi tutkimusmatka tehtiin Lappeenrannan Haapajärvelle, siis mentiin merta edemmäs kalaan. Olen nöyrimmästi pahoillani että juttuni ehkä tältä osin oli tutkijoiden valintaa leimaavaa, mutta en tiennyt mikä Haapajärven tilanne todellisuudessa on. Osoitankin nyt sormeni ympäristöviranomaisia kohtaan, Lappeenrannan Haapajärven Rakkolanjoki on luokiteltu ympäristöviranomaisten toimesta viemäriksi juuri puhdistetun jätevesimäärän takia. Lappeenrannassa siis näin, mutta Varsinais-Suomessa puhdistetun jäteveden laskuputken pää on sijoitettu osoittamaan Natura- ja luonnonsuojelualueen vesistöä eikä paikallinen ympäristöviranomainen ole siitä moksiskaan. Varsinais-Suomen ympäristöviranomaiset sen sijaan tekevät hoito- ja käyttösuunnitelmaa tälle Euroopan mittakaavassa merkittävälle lintuvesialueelle eikä tiedossani ole että vesistön vedenlaadun ja ekosysteemin tutkimukseen olisi varattu euroakaan. 

Mielessäni liikkuu jo ajatuksia miten tutkimushanke voitaisiin rahoittaa. Edellisessä aihetta sivuavassa kirjoituksessanihan ylistin yksityisten lahjoittajien ja säätiöiden rahoittaman Greenpeacen toimintaa verrattuna virkamiesten toimiin. Eli mitä jos ja niin edelleen. Minulla ei ole mitään käsitystä siitä mitä tällainen tutkimus voisi tulla maksamaan, mutta minulla on muutamia ideoita miten jonkin sortin tutkimusmäärärahat voisi saada kasaan ilman verovaroja ja pitkiä ja monimutkaisia EU-rahoituskuvioita. Mielessäni kytee jo ajatus rajat ylittävästä kansalaisaktiivisuudesta, yhteisön joukkovoiman osoituksesta, joka ei ole pelkkä anarkistinen mielenosoitus vaan suoraa väkivallatonta toimintaa yhteisen edun nimissä. 
  
Tuosta alkuperäisestä kirjoituksestani on siis jo yli kaksi kuukautta. Aikaa kuluu eikä mitään konkreettista näillä näkymin tulla saamaan aikaan ilman että joku tekee jotain. Tiede tekee koko ajan väsymätöntä työtään. Tänään uutisoitiin supersalmonella bakteerin löytymisestä.
Kun tiedämme että kemikaalijäämät muuttavat ekosysteemin bakteerikantaa lienee talonpoikasjärjellä oletettavaa että nämä superbakteerit saavat jalansijaa niiltä bakteerikannoilta jotka kemikaalijäämät eliminoivat. Tai sitten bakteerit kehittyvät vastustuskykyisiksi kemikaaleille. 

Kun tyylilajikseni on nyt jo muodostunut tämä inhorealistinen provokaatio, voinee lukija antaa anteeksi sen että maalaan paholaisia sinnekin missä seiniä ei ole (vrt. sanonta maalailla piruja seinille). Ekosysteemissämme ei ole seiniä, kun ravintoketjuun tulee puuttuva lenkki sen korvaa joku muu. Pienen mitättömän salmonellabakteerin, jolle ihmisen keho on siedätyshoidettu vastustuskykyiseksi, korvaa tappava superbakteeri. Eikö olekin johdonmukaista ja ymmärrettävää? 

Siinä missä inhorealistinen bloggaaja väsyy maalailemaan paholaisia joka paikkaan, jatkaa ekosysteemi jatkuvaa evoluutiotaan, johon ihminen on nyt lirauttanut osan kemiallista tietotaitoaan sitä kiihdyttämään itse määrittelemättömään suuntaansa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti