sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Sinitiaisen sunnuntai


Hynttyyt yhteen.
Kuten aamuisessa kirjoituksessani kerroin tulin entisöineeksi vanhan linnunpöntön auttaakseni sinitiaista kosintapuuhissaan. Täytyy myöntää että luonto on yllättävän nopea toimissaan, jo pari tuntia pöntön korjauksen jälkeen alkoi puussa käydä sutina. Herra oli onnistunut houkuttelemaan paikalle potentiaalisen vaimoehdokkaan. Iltaa kohden liikenne vilkastui ja pahimpaan ruuhka-aikaan oli pöntössä kaksi lintua yhtä aikaa. Kun pariskunta päätti laittaa hynttyyt yhteen, sisustuksen sisäänheitto kävi joutuisaan vaikka välillä sammaltukko oli niin suuri että lintu joutui lentämällä työntämään kalustusta sisään.

Minun osakseni tässä näytelmässä jää enää vain sivullisen rooli. Ulkopuolisena tarkkailijana en voi muuta kuin ihailla ensinnäkin koiraan peräänantamattomuutta ja nyt tuoreen pariskunnan tarmokkuutta yhteisen kodin rakentamisessa. En pitäisi ollenkaan mahdottomana, että ensimmäinen muna pyöräytettäisiin pahnoille jo tänään, mutta jos pariskunta oli entuudestaan toisilleen tuntematon, se ei liene mahdollista vaikka mainitsinkin miten yllätyksellinen ja nopea luonto voi olla. 

Uimamaisterin kylpyläkäynti.
Kun nyt olen seurannut tiaisen puuhia, olen tullut siihen tulokseen että hänen täytyy tuntea paikat ja pihan tavat hyvin. Nimittäin hikisen iltapäivän päätteeksi lintu pulahti uimaan lintukylpylän altaaseen. Ettei vaan kyseessä olisi itse viime kesän uimamaisteri? Kylpylää ei ole vielä edes avattu, mutta puhdistin kiven ja huuhtelin altaat tänään. Siinä puuhassa jäi vettä altaaseen, joten vannoutunut uimari toki käyttää tilaisuuden kuin tilaisuuden hyväkseen. Tämän nimenomaisen koiraan käyttäytymisessä on kyllä jotain tuttua viime kesältä, nimittäin yksi rohkeimmista uimareista kävi kylvyssä kolmekin kertaa peräkkäin. Välillä se seisoi viereisen luumupuun oksalla aivan kuin olisi ollut hyppäämässä ponnahduslaudalta voltin kerien, siinä vaiheessa muut linnut eivät uskaltautuneet altaaseen vaan näyttivät aivan kuin väistelevän tuota hurjapäätä. 

Luonto on ihmeellinen, en hämmästyisi jos sinitiaisesta jossain evoluution vaiheessa kehittyisi puolisukeltaja. Jos evoluutiossa tapahtuu hyppäys saan ehkä henkilökohtaisesti  olla todistamassa sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti