perjantai 14. lokakuuta 2011

Ennaltaehkäisy ja puuttuvat tropit

Saavutettuani elämässäni jo kohtuullisen keski-iän olen moneen otteeseen kuullut termin ennaltaehkäisy. Lapsesta asti minulle on pienin askelin opetettu miten ennaltaehkäistä elämässä eteen tulevia karikoita ja vastoinkäymisiä. Pikkutyttönä minulle kerrottiin että läksyt kannattaa lukea ja tehdä, näin voi ennaltaehkäistä jälki-istunnot ja luokalle jäämiset. Pienestä asti minua ohjattiin olemaan kiltti ja pysymään kaidalla tiellä, välttyäkseni kotiarestilta ja rangaistuksilta. Myös työelämässä piti olla kuuliainen ja ahkera menestyäkseen ja saadakseen pitää työpaikkansa. 

Terveellisistä elämäntavoista on jankutettu siitä asti kun aloin ymmärtää asioita. Miten ennaltaehkäistä vilustuminen asiallisella pukeutumisella, ylläpitää fyysistä ja henkistä hyvinvointia erilaisilla harrastuksilla, muistaa syödä monipuolisesti pitääkseen yllä hyvän peruskunnon, välttää haitallisia nautinta-aineita, levätä ja raataa sopivassa suhteessa. 

Monet elämän perusasiat on pienestä pitäen perusteltu minulle juuri ennaltaehkäisyn kautta, mutta nyt minusta jotenkin tuntuu siltä, että se mikä tavallisen kansalaisen tulee oppia, ei taidakaan päteä yhteiskuntaan.
Jo parin viikon ajan on uutisoitu protesteista ja mielenosoituksista länsimaailmassa. Viimeisen vuoden aikana on protestoitu arabimaailmassa ja länsimaat ovat pitäneet tätä luonnollisena ilmiönä, jonka myötä arabimaailma vapautuu ja muuttuu demokratiaksi. Tänään viimeisin uutinen on se, että Wall Street-protestoijien häätöä siirretty - "mielenosoittajia valtavasti"

Herää kysymys, miten vapaassa länsimaisessa demokratiassa voi olla mielenosoittajia valtavasti, ja ennen kaikkea miksi häätöä on siirretty? Johtuuko se siitä, niin kuin otsikko antaa ymmärtää, että kun mielenosoittajia on paljon, on häätöä siirrettävä.  Lisäksi herää väistämättä kysymys, missä on ennaltaehkäisy, jota minulle on opetettu koko pienen elämäni ajan.  Onko demokraattinen yhteiskunta jättänyt läksynsä lukematta eli ei ole kuullut kansan ääntä. Eivätkö kansan valitsemat päättäjät ole olleet kilttejä ja pysyneet kaidalla tiellä. Vallanpitäjät eivät ole tainneet olla kuuliaisia ja ahkeria työnantajalleen, kansalle, ja nyt kansa haluaa antaa heille potkut ilman lainmukaista irtisanomismenettelyä. 

Minulle opetetun elämäntapaopin mukaan yhteiskunnan elämäntavat eivät taida olla olleet kovin terveelliset. Tilit ovat pakkasella ja kansa vilustunut tähän menoon. Yhteiskunnan fyysinen infrastruktuuri on rapautunut ja vallanpitäjien henkiset harrastukset korruptoituneet rahan- ja vallanhimon kasvaessa. Yhteiskunnan kehossa on keskitytty vain yläportaan huippukuntoon kun yhteiskunnan elämää ylläpitävä voima, kansalaiset, voi pahoin. Ahneuden himo on humalluttanut menestyjät. Osa raataa ja osa lepää laakereillaan.

Alan olla aika varma siitä että yhteiskuntaa itseään eivät ole ohjanneet ne opit joita minulle on opetettu. Ennaltaehkäisy on jäänyt tekemättä ja nyt käsissä on sairas ruumis, josta taudin häätöä joudutaan lykkäämään koska lääkäriltä puuttuvat sopivat tropit. Näyttää vakavasti siltä että globaalisti toreilla on hulinaa huomenna.

Wall Streetin valtaajien ohjelmajulistus.


.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti