sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Kolmekorvainen Jänis eli Paratiisin Kruunupää

Juttu kolmekorvaisesta jäniksestä oli ensin pelkkä vitsi. Näin kerran sattumalta kolme jänistä käydessäni tarkastamassa haaskaa. Tarkoitukseni ei sillä retkellä ollut kuvata mitään erityistä, joten mukaan sattui sopimattoman pieni objektiivi, olihan sää harmaa ja haaska tuore, joten tuskin mitään erityistä olisi siis edes tullut vastaan. Nappasin kuitenkin pari epätarkkaa kuvaa jäniksistä. Myöhemmin sitten tarkastelin kuvia ja näytti siltä että yhdellä jäniksellä olisi ollut kolme korvaa. Oletin että tämä optinen harha johtuu kuvan epätarkkuudesta, jäniksen liikkeestä tai varjosta joka lankeaa jostain juuri jäniksen korvien väliin. 

Asia kuitenkin kiinnosti minua siinä määrin että aloin iltaisin tarkkailla puutarhassa vierailevia jäniksiä hiukan tarkemmin. Ja niin kävi että eräänä iltana puutarhaan ilmestyi kruunupää. Hänellä ei ollut kolmea korvaa vaan vasen korva oli halki ja oikea korva oli kolmiosainen. Tietyssä kulmassa korvista ei huomaa mitään erityistä, mutta kun jänis nostaa päätään, kääntelee korviaan kuulostellakseen eri suuntiin, sojottavat kruunun haarat satunnaisesti minne sattuu. Jänis ei näyttä kärsivän tästä mitenkään, mutta oletan että sen on vaikeampi kuulla tarkkaan ääniä tietyistä suunnista koska korvat eivät pysy muodossaan.

Jänis on suuri kuten kaikki jänikset täällä. Se on elinvoimainen, valpas ja nopea, joten monia luonnollisia vihollisia näin suurella otuksella tuskin on. Ehkä jäniksen suuri koko onkin ollut sen pelastus jo silloin kun onnettomuus tapahtui. Oletan että suuri petolintu on tarttunut pupua korvista ja nostanut sen ilmaan. Iso pupu on kuitenkin ollut niin painava taakka että korvat ovat revenneet ja pupu on pudonnut elävänä takaisin maan kamaralle. Viisihaarainen kruunu olisi siis muisto haukan kynsistä.

Tänään tapasin viisi jänistä joista yksi oli kolmekorvainen kruunupää. Hän juoksi ensin kaverinsa kanssa ruohikossa minua kohti. Nappasin muutaman kuvan ja myöhemmin vasta huomasin että ensimmäisenä juokseva jänis on kruunupää. Kaverukset juoksivat kuin kilpaa ohitseni edes huomaamatta minua ja katosivat ruovikkoon rytisten. Hetken kuluttua alkoi kuulua voimakasta rytinää ja kaksikko juoksi takaisin suoraan minua kohti. Jänikset pysähtyivät pariksi sekunniksi kohdalleni ennen kuin jatkoivat matkaa. Tällä kertaa kruunupää tuli takimmaisena ja juuri ja juuri sain napattua hänet kuvaan kun hän loikkasi ohitseni. 

Tietämättä varmuudella hänen sukupuoltaan tai asemaansa jänislaumassa olen päättänyt nimetä hänet tänään Paratiisin Kruunupääksi. Hän olkoon kuningas tai kuningatar, olkoon asemansa jänisten keskuudessa mikä tahansa, on hän tästä päivästä alkaen monarkki. Ja kuten nykymaailman tapaan kuuluu on hänen valta-asemansa lähinnä nimellinen, mutta nimensä arvostusta herättävä ja kuninkaallinen. 

Tämän nimityksen johdosta aukesivat tänään myös paratiisin ensimmäiset sinivuokot kunnioittamaan hänen siniverisyyttään Paratiisin Kruunupäätä, joka myös nimellä Kolmikorvainen Jänis tunnetaan.

1 kommentti:

  1. Herkullinen tarina ja paratiisissa sinivuokotkin ovat isoja kuin Marimekon lautasliinat :) Kerrassaan ihana paikka!

    VastaaPoista