sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Biodynaaminen puutarhanlannoittaja


Olen ihaillut systemaattisuutta ja tarkkuutta jolla puutarhan biodynaaminen lannoitus on hoidettu talven aikana. Vuokot ja kiurunkannukset nostavat jo päätään nähdäkseen tuloksen. 

Jo varhain tammikuussa leikkasin ensimmäiset omenapuunoksat hangelle odottamaan nälkäisiä vieraita. Olen nimittäin huomannut että paras tapa välttää jänisten ja peurojen aiheuttamat vahingot puutarhassa on tarjota niille omenapuun oksat ja omenat mahdollisimman helposti saavutettaviin paikkoihin.

Vuosia sitten seurasin miten peurat kiipesivät lumivallin päälle ja kurkottivat siitä ylös omenapuunoksiin syöden maukkaimmat palat. Jänis voi myös nousta runkoa vasten ja kurkottautua alimpiin oksiin tuhoten näin oksien rungot tai jopa koko puun. Hangella makaavat oksat ovat sen sijaan helposti saatavilla eikä eläimille tule kulumia niskaan tai tarvetta fysioterapeuttiseen hoitoon kun ateria on katettuna sopivan alhaalla pureskeltavaksi.  

Erityisesti jänis hoitaa ruokailun yhteydessä myös puutarhan biodynaamisen lannoituksen erittäin tehokkaasti. Talvella hangella on pyöreitä ruskeita papanoita aina siinä kohdassa missä ruokailu tapahtuu. Sulava lumi jo irrottaa papanoista ravinteita ja lopulta lumen sulaessa papanat jäävät niille sijoilleen liittyen suoraan ruokailupaikalla luonnon kiertokulkuun. Keväinen kukkameri saa luonnonmukaisen piristysruiskeen kun sade pikkuhiljaa hajottaa papanat osaksi maaperää. 

Etu on itse asiassa moninkertainen. Kun jänis syö leikatuista oksista kuoren rikki kuivuu oksa nopeasti kevätauringossa ja oksista saa sytykkeitä ja polttopuuta kesän grillinuotioille tai vaikka saunanpadan alle. Kuorelliset oksat kun muuten vaativat paljon työtä ja pitkän kuivumisajan, nyt pelkkä pätkiminen riittää. Usein omenapuun oksat heitetään kokonaan hukkaan, poltetaan suurena kekona tai silputaan energiaa kuluttavasti sähkösilppurilla. Kuitenkin sekoitettuna sopivassa suhteessa kevyemmän puun kanssa omenapuu on tehokas lämmöntuottaja, kuivana palaa puhtaasti ja hyödyksi käytettynä pienentää energiankulutusta.

Tämä monimuotoinen symbioosi ihmisen, omenapuun, jäniksen, kevätkukkien ja puutarhanurmikon välillä tuottaa niin iloa kuin hyötyä kaikille osapuolille. Puutarhassa häärii iloinen ihminen ja metsässä loikkii iloisia pulleita hyvinvoivia pupuja. Kun kukkameri aukeaa täyteen loistoonsa nauttivat kaikki, yhdessä tai erikseen, kukin omalla tavallaan. 

Yhteistyö luonnon kanssa kannattaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti