torstai 29. joulukuuta 2011

Tapaturma-alttiit koiraat


Jo alkutalvesta kävi selväksi, että pihan runsaslukuisin lintulaji on viherpeippo. Laskin hätäisesti noin neljänkymmenen yksilön parven, mutta todellisuudessa peippoja on paljon enemmin. Linnut liikkuvat noin viidenkymmenen yksilön parvissa ja parvia on useita. Ihminen on aina ihaillut parvessa lentävien lintujen kykyä olla törmäämättä toisiinsa. Tämä myytti on nyt murrettu.

Viherpeippo koiraat ovat aggressiivisia, riidanhaluisia lintuja. Ne käyvät yhtenään kiistaa nokkimisjärjestyksestä. Kun ruokintapaikalle ilmestyy enemmän kuin yksi uros on riita valmis. Linnut jahtaavat toisiaan, lentävät ilmassa paikoillaan yrittäen nokkia ja potkia toista paikalle pyrähtänyttä ruokailijaa. Ne ajavat pois niin muita kuin omiaan.

Riitaisat linnut menettävät suuntavaistonsa ja törmäilevät toisiinsa ja fyysisiin esteisiin. Talven aikana olen kerännyt maassa lojuvia viherpeippokoiraita. Lintu haukkoo henkeään, lepää kämmenellä, hetken päästä se alkaa tarkkailla minua ja muutaman minuutin elpymisen jälkeen pyrähtää lentoon. Lentää ensin läheiselle puun oksalle ja sitten sulautuu parveen. 

Kaikki tarinat eivät kuitenkaan pääty näin onnellisesti.  Joskus kuuluu kopsahdus kun lintu on lentänyt suoraan päin talon seinää. Näin tapahtui taas eilen. Maassa makaavalla värikkäällä peipolla oli auringonkukan siemen tukevassa nokassaan, mutta kun nostin linnun maasta sen pää keinahti hervottomana sivulta sivulle, niska oli naksahtanut poikki kovassa törmäyksessä ja kuolema oli tullut salamannopeasti. 

Kaikki pudonneet linnut ovat olleet koiraita. Aggressiivinen käytös heikentää niiden havainnointikykyä ja altistaa ne onnettomuuksille? Toki havaintojeni mukaan parvessa on enemmin koiraita kuin naaraita, joten on tilastollisestikin ymmärrettävää että koiraille sattuu ja tapahtuu. Ehkä kiista nokkimisjärjestyksestä ja naaraiden suosiosta herättää pienessä linnussa taistelevan kukon.

Muille lintulajeille ei vastaavia onnettomuuksia tapahdu, joten tämä näyttäisi olevan juuri viherpeipolle lajityypillistä käyttäytymistä. Mutta kuten mainitsin, on peippoja paljon, joten muutaman riitaisan yksilön menetys ei ole populaation menestykselle haitaksi. Päinvastoin se karsii jyvät akanoista ja kenties tulevat viherpeipposukupolvet ovat sopuisampaa porukkaa.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti