Sikojen pelastajat viittaavat keinotekoisesti tuotetun lihan
epäeettiseen tuotantotapaa unohtaen samalla kasvien älykkyyden, jota sitäkin
ihminen viisaudessaan on tutkinut.
TV:n ruokaohjelmissa näppäräsormiset kokit silpovat eläviä
kasviksia terävillä veitsillään. Tällaisia paloittelumurhaohjelmia näytetään
parhaaseen katseluaikaan huomioimatta lainkaan minkälaisia eettisiä tai
moraalisia ongelmia tästä syntyy. Katsoja viisaudessaan olettaa että kasveilla
ei ole tuntoaistia tai tunteita, samalla kun tutkimus kuitenkin puhuu kasvien
älykkyydestä, siitä miten pavunvarsi hapuilee ympäristöään valitessaan
kasvureittinsä.
Kasvissyöjät pitävät valintaansa jotenkin eettisesti
parempana, heidän mielestään lihantuotanto on moraalitonta ja väärin. Kuka
meistä pystyy todistamaan, ettei kasveilla ole tuntoaistia ja etteivät ne kärsi
tehotuotannosta, elävältä silpomisesta ja syömisestä?
Sikoja ei teurasteta suorissa TV-lähetyksissä, se tapahtuu
tarkoin säädellyissä puitteissa, suljetuissa tiloissa, kaukana heikkohermoisten
katseilta. Jos ehkä ruokaohjelmissa valmistetaankin liharuokaa, on eläin aina
valmiiksi tapettu ja liha paloiteltu.
Ihminen viisaudessaan tavoittelee gastronomisia nautintoja
syömällä osterit elävinä, kasvikset raakoina ja tuoreina sekä valitsemalla
tapetuista eläinten ruhoista ne itse parhaiksi kokemansa palat. Suuri osa
ravinnoksi kelpaavista kasvinosista heitetään hukkaan. Eläinten ruhoista nekin
osat joita pidämme epäpuhtaina solahtava kuin vahingossa makkaroihin ja muihin
valmisruokiin. Viimeisten tietojen mukaan siinä sivussa myös salmonellaliha
kelpaa mainiosti nykyeineksiin.
Gastronomian pitkä historia lienee saanut alkunsa
alkuihmisen raakalaisista tavoista. Metsämies juo vieläkin vasta kuolleen
eläimen lämmintä verta, se on alkukantainen riitti ja koetaan täysin
hyväksyttäväksi.
Ajatelkaapa kananmunaa, sikiövaiheessa olevaa linnunpoikaa,
jonka räiskäytämme kuorestaan kuumalle pannulle. Miten julmaa ja brutaalia se onkaan.
Ihminen oli ehkä alkujaan kasvissyöjä kuten gorillat
edelleen, mutta kehittyessään hänestä tuli peto. Hän tuskin olisi kehittynyt
evoluutiossa tähän pisteeseen ilman runsasproteiinista ruokavaliotaan, joten
älymme lahja lienee kehittynyt juuri tämän raakalaisen historiamme ansiosta. Pitäisikö
meidän taantua lempeän gorillan tasolle?
Sika-aktivistit haluavat tappaa sian sukupuuttoon, samaan
aikaan kun ympäristöviranomaiset ovat huolissaan luonnon monimuotoisuuden
säilyttämisestä. Eikö myös sika ole osa luonnon monimuotoisuutta? Kukaan ei
puhu kasvien oikeuksista, ei kiinnitä mitään huomiota niiden mahdolliseen
kipuun ja kärsimykseen ennen kuin ehkä vasta ruuansulatusjärjestelmämme päästää
ne lopullisesti tuskistaan.
Ainoa eettinen elämäntapa lienee nälkäkuolema. Miljoonat ihmiset
kokevat sen vuosittain.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti