sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Ukkoslintu


Aamu alkoi varhaisella ukkosen jyrinän kaltaisella metelillä. Oli varhainen, kello tuskin seitsemää, kun kuului jyrähdys. Hämärässä aamussa ikkunan takana näkyi tummia pilviä, mutta ukkostutka ei ilmoittanut yhtään salamaa lähitienoolla. Näihin aikoihin oli ennustettu Nasan satelliitin osien putoavan joko Kanadaan tai Afrikkaan, joten tämäkin vaihtoehto oli poissuljettu. Toki ennusteet olivat muuttuneet koko ajan, joten pieni muutaman tuhannen kilometrin heitto ennusteessa oli hyvinkin mahdollinen. Ehkä nyrkin kokoinen kappale tullessaan alempaan ilmakehään voisi aikaansaada tällaisen jyrähdyksen.

Koska oli varhainen kylmä aamu, päätin vielä levätä hetken ja keittää kahvit ennen kuin lähtisin tutkimaan asiaa tarkemmin. 

Kiireettömän aamurupeaman jälkeen tein pienen tutkimusretken. Kauas ei tarvinnut mennä kun huomasin että sähkölangassa roikkui kaksi rintahöyhentä. Höyhenet olivat noin 25 senttimetrin päässä toisistaan. Lanka oli taipunut hiukan ja höyhenten asennosta saattoi päätellä lentosuunnan. Maassa paikan alapuolella ei näkynyt mitään merkkejä törmäyksestä. Ehkä lintu oli jatkanut lentoaan tai singahtanut törmäyksen vaikutuksesta kauemmas onnettomuuspaikalta. Tutkin ympäristön, mutta mitään merkkejä onnettomuuden uhrista ei näkynyt. Olisiko lintu voinut jäädä henkiin?

Naakat käyttäytyivät oudosti. Ne lentelivät päämäärättömästi edestakaisin ja kommunikoivat epätavallisella tavalla. En ymmärtänyt keskustelusta muuta kuin että äännähtelyn intonaatio oli normaalista poikkeavaa, aivan kuin kinastelua yhteisen kompromissinhakuisen sopimusneuvottelun sijaan. Olisiko joku naakoista saanut siipeensä ja koko populaatio olisi nyt epävarmassa tilassa siitä miten toimia jatkossa.

Auringon kuivattua aamukasteen putosivat höyhenet sähkölangalta ja kävin poimimassa ne maasta. Pelkkien höyhenten perusteella linnun tunnistaminen on epävarmaa, mutta höyhenten väristä ja naakkojen käytöksestä päätellen kyseessä olisi voinut olla naakka. Voisiko naakka tutussa ympäristössä tehdä näin perustavaa laatua olevan lentovirheen? Entä voisiko lintu jäädä henkiin törmättyään sähkölankaan. Molemmat vaihtoehdot tuntuvat mahdottomilta.

Aamupäivän aikana naakat katosivat metsästä ja salaa toivon etteivät ne enää koskaan palaa. Totuus on kuitenkin se, että aina jostain tulee muutama ja ajan kuluessa satapäinen populaatio taas valtaa paikan, joten toiveeni lienee täysin turha. 

1 kommentti:

  1. Singahtava naakka on tehostettu nazilentäjä jonka tarkoitus on entistä tehokkaammin terrorisoida ympäristöään. Tuosta yksilöstä ei liene enää haittaa, minne lie singahti uusille territorioille terroriaan levittämään.

    VastaaPoista