tiistai 6. syyskuuta 2011

Lintujen ruokinta luvanvaraiseksi

Tänään uutisoitiin otsikoissa että Lappeenrantalainen lintujen ruokkija on haastettu käräjäoikeuteen roskaamisesta. Noin kuukausi sitten uutisoitiin että paikallisella luonnonsuojelualueella asiaan vihkiytynyt ammattikalastaja suoritti lintuvesialueella roskakalastuksen ja kerrottiin että kalat toimitettiin ongelmajätelaitokselle hävitettäviksi. Molemmat uutiset ovat mielestäni huvittavia ja kertovat jotain nykyihmisen suhteesta luontoon.

Olen kesän aikana huvittanut itseäni ajatuksella että ympäristöteoista tehtäisiin lakisääteisiä tai luvanvaraisia. Luonto-arvojen säilyttämisen kannalta vaihtoehtona olisi se että kaikki velvoitettaisiin lintujen talviruokintaan. Toinen vaihtoehto olisi se että lintujen ruokinnasta tehtäisiin luvanvaraista kuten kalastuksestakin on tehty.

Kun meillä nyt jo on kaikenkarvaisia ympäristöveroja, voisi kyseeseen tulla pakkolinnunruokinta. Jokainen joka omistaa pihan, metsää, maita tai mannuja pakotettaisiin lintujen talviruokintaan hallitsemansa määrä-alan puitteissa. Kaupunkilaisilta, kuten Espoolaisilta kerrostaloasujilta, perittäisiin talviruokintavero ja ympäristöhallinnon virkamiehet hoitaisivat näillä kerätyillä verovaroilla ruokinnan Nuuksion kansallispuistossa. Tällainen toimintatapa vastaisin hyvinkin nykyistä verotuskäytäntöä. Ideani lakkaisi olemasta huvittava jos käytäntö toteutettaisiin.

Toinen vaihtoehto on tietysti se että talviruokinnasta, pönttöjen rakentamisesta ja sijoittamisesta metsiin tehtäisiin luvanvaraista. Kehitettäisiin kalastuslupamenettelyä vastaava lintujenruokintakortti, joka oikeuttaisi näihin toimenpiteisiin. Näin taas saataisiin rahaa yhteiskunnan kirstuihin. Linnunruuan myyntiä valvottaisiin vanhanaikaisen viinakortin tapaan, ruokintapaikat ja pöntöt tulisi varustaa lupanumeroilla ja ympäristöviranomainen valvoisi toimintaa lain määräämällä ankaralla kädellä. 

Nyt kun luonnonsuojelualueiden roskakalastuskin on jo ammattimaista toimintaa, tällaiset käytännöt sopisivat mainiosti kuvaan. 

Hassuinta tässä roskakalastuksessa on se, että saalis hävitetään ongelmajätelaitoksella. Monet luonnonsuojelualueiden linnut kun käyttävät kalaa ravintonaan. Kerralla suoritettu teollinen roskakalastus heikentää lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia ja ravinto menee näin luonnon eläimiltä sivu suun.

Itse harrastan roskakalastusta ruokkiakseni luonnon eläimiä, kuten kettuja, supikoiria ja lintuja. Tästä käytännöstäni on omasta mielestäni kaksinkertainen hyöty. Roskakalan määrä vesistössä vähenee ja ravinto tulee näin käytettyä luonnon hyväksi. Todennäköisesti olen kuitenkin tehnyt nyt ympäristörikoksen, koska minulla ei ole roskakalastajan ammattilupaa ja roskaan ympäristöä ruokkimalla eläimiä. 

Odottelen haastetta käräjäoikeuteen. Ja lupaan toimia kuten Lappeenrantalainen lintujen ruokkija, jätän sakot maksamatta ja menen suoraan linnaan.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti