tiistai 3. heinäkuuta 2012

Kotka on laskeutunut


Tänä aamuna päätin pitkästä aikaa ulkoiluttaa kameraa. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja tyynessä säässä kuuluivat lintujen laulut selkeinä ja kutsuvina. Pihamaalla lentää nyt tiaispoikue ja ujo uunilintu liihottelee tuttua rataa pihan poikki talon taa, jossa sillä mitä todennäköisimmin on pesä vanhassa tutussa paikassa. Joku tikka vierailee pihapuussa, mutta lehvästön varjossa se jäi näkemättä. 

Naakat ovat olleet jo monta päivää hiljaa, ja kun kävelin niiden pesäpuun ohi, ei paikalla ollut ketään. Oudon hiljaisuuden vallitessa ohitin puun alas rantaan vievää polkua, kun yhtäkkiä kuului korkealta puun latvasta rasahdus ja suurten siipien havinaa. Ilmavirta kampasi jonkun valtavan siipivälin omaavan lentäjän sulkia. Latvojen läpi näkyi suuri tumma lintu, se olisi voinut olla tuttu harmaahaikara, mutta lintu ei päästänyt nokastaan pihahdustakaan, joten se oli joku muu. 

Rantapolulla virittelin kameraani ja näin koivujen latvojen välistä matalalla metsän yllä lentävän tumman linnun jolla oli pyrstössään valkoista. Liitäjä on tuttu, mutta koskaan ennen en ole nähnyt hänen laskeutuneen metsään. Siivekäs katosi nopeasti metsän taa, ei palannut enää, joten kuva jäi saamatta.

Kellontarkka vierailija taivaalla.
Talvella hän liiteli matalalla puiden latvojen yllä piittaamatta metsätyön äänistä. Paikalla oli silloin kaksi traktoria ja kolmesta moottorisahasta aina joku oli äänessä. Lintu näytti aivan kuin käyneen tarkistamassa miten työ edistyy ja jääkö jäljelle sopivia latvuksia lepopaikoiksi. Koko kevään kotka vieraili alueella tarkan aikataulun mukaan, mutta yleensä se liiteli korkealla ilman aikeitakaan laskeutua.

Naakkojen nopeasta katoamisesta voisi päätellä että suuri petolintu karkottaa ne pois. Olenkin odottanut metsään riittävän pelottavaa pesijää päästäkseni eroon naakoista. Metsä on kuitenkin pieni, joten ehkä se ei kelpaa kotkalle pesintäpaikaksi. Olisiko kotkan houkutellut paikalle vanha haaska. Vanha, jo käytöstä poistettu haaskanpaikka on lähellä puuta jonka latvasta lintu lähti lentoon. Olisiko lintu jo joskus aikanaan vieraillut haaskalla ja palasi nyt vanhasta tottumuksesta. 

Mystisesti kadonnut hauki.
Keväällä tapahtui kumma katoamistapaus. Olin laittanut parikiloisen hauen pihakivelle, yhtäkkiä hauki oli kadonnut jäljettömiin. Jos hauen olisi vienyt supikoira tai kissa olisi heinikossa näkynyt jälkiä. Hauki oli aivan liian iso jotta varislintu olisi voinut viedä sen lentämällä. Mietin jo silloin kuka olisi voinut olla niin iso että olisi voinut viedä saaliin jälkiä jättämättä. Mielessä kävi silloin haukka, mutta olisiko se voinut olla jopa kotka.

Näkemykseni mukaan kotka ei juuri piittaa ihmisestä, tulihan se metsätyömaalle koneiden äänistä huolimatta ja talvella kotka seuraa kalastajien touhuja muutaman kymmenen metrin päästä saaliin toivossa. Jos kotka on vienyt parikiloisen hauen pihakiveltäni, se tuntee minut ja tietää tapani tarkkaan. Kokemuksesta tiedän että linnut käyttävät ihmistä hyväkseen. Nurmikkoa leikatessa ne tulevat parin metrin päähän ja napsivat leikatulta nurmelta makupalat heti tuoreeltaan. Talvella joutuu hätistelemään lintuja lintulaudalta täytön aikana ja kun kesällä vaihtaa veden kylpyaltaaseen on viereisen puun oksalla jo jono kylpijöitä odottamassa. 

Kissaihmiset sanovat että ihminen ei omista kissaa vaan kissa omistaa ihmisen. Sanotaan myös että ihminen on kissan palvelija. Laajentaisin tätä sanontaa kattamaan koko luonnon. Ihminen ei omista luontoa vaan luonto omistaa ihmisen. Kaikki elollinen, mitä ympärilläsi on, vaatii sinulta palveluksia. 
    
Lehdissä on ollut muutamia juttuja kotkanpesien hävittämisestä, mielestäni osoittaa heikkoa itsetuntoa jos ihminen näkee harvalukuisen linnun näin suureksi uhaksi itselleen. Minä taas suorastaan haluaisin kotkan pesivän täällä. Tällainen uljas lintu naapurina kohottaisi kummasti itsetuntoa, olisin jopa valmis tekemään pieniä myönnytyksiä sen takia, mutta kotka tietysti villinä ja vapaana valitsee itse naapurinsa.

Kotka tuntee tapani tarkkaan, joka päivä se näkee yli liitäessään tarkoilla silmillään mitä olen tehnyt tai mitä teen. Minä näen kotkan vain jos satun oikeaan aikaan oikeaan paikkaan tai tuijottelen niska kipeänä taivaalle oikeaan suuntaan. Kotka tuntee minut, mutta minä en tunne kotkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti