sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Suuri johtaja on poissa

Ison koiran jälki lumella tammikuussa 2012.
Ison koiran jälki lumella tammikuussa 2012.
Varsinais-Suomessa tapahtui tänään onnettomuus, joka voi johtaa ennalta arvaamattomiin tapahtumiin. Susijahdissa ammuttiin vahingossa pannallinen alfanaaras, lauman johtaja. Alfan tilalle tulee tietysti beta, mutta tulevan betan paikasta voidaan käydä verinen taistelu. Sen taistelun tuoksinassa saattaa muutama yksinäinen susi erottautua laumasta ja näin vähälumisena talvena hukka kiitää nopeasti 50 kilometrin matkan. 

Laumasta oli lupa ampua yksi häirikköyksilö, mutta vahingossa pojat pamauttivat ilmat pihalle kahdesta, joista toinen sattui olemaan itse iso pomo. Lauma on nyt siis liikkeellä ja aamuisella lumella voi olla jälkiä monen kymmenen kilometrin säteellä. Varsinais-suomalaiset saavatkin tänä talvena nauttia isojen koirien liikkeistä enemmän kuin edellisinä vuosina.

Viime talvi oli rauhallinen, paksu lumipeite haittasi paikasta toiseen siirtymistä, mutta nyt esteenä on vain Turku – Helsinki moottoritie hirviaitoineen. Lauma jäänee tien pohjoispuolelle, joten rannikkoseudun asukkaat saavat valvoa päivänsä rauhassa. Susilla on kuitenkin erehtymätön vaisto seurata riistaa ja jos hirvi tai peura osaa alittaa moottoritiesiltoja tai käyttää riistaportteja, tekee susi sen saman vainunsa turvin.

Olenkin nimennyt tämän ”Ano de Lobo” –vuodeksi, joten materiaalia tunnelman ylläpitämiseen niin susivihan kuin susien puolustamisen merkeissä on luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti