sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Kuka meni tästä?

Muutamia vuosia sitten oli kirja nimeltä ”Mikä meni tästä?” varsinainen myyntimenestys. Meidänkin perheeseen niitä hankittiin peräti kaksi kappaletta. Kirja oli antoisa ja käyttökelpoinen, sillä siinä kuvattiin kaikkien Suomessa yleisesti esiintyvien eläinten jäljet ja jopa jätökset. Vertaamalla havaintojaan kirjan kuviin ja jäljistä annettuihin mittoihin saattoi oppia tunnistamaan metsässä liikkujat.

Vuodet ovat vierineet ja nyt jäljet ovat tuttuja jo ilman opustakin, mutta havaintojen tunnistaminen ei aina ole helppoa. Lyhyt kiertely maastossa osoittaa että tässä eläintarhassa asuu muitakin, mutta sitä keitä he kaikki ovat, on jo huomattavasti vaikeampi tunnistaa. Metsä on täynnä matalaan lumeen tallattuja polkuja ja arvata saattaa että polulla täytyy olla useita kulkijoita.

Selvää on että monilukuisin ja ahkerin polkujen käyttäjä on jänis. Jätöksiä on paikka paikoin pitkin polun vartta. Monet polut johtavat puutarhaan ja omenapuiden alta on kaivettu esiin ruohontupsuja ja jäätyneitä omenoita. Osa poluista tulee lintujen ruokintapaikoille ja niiden alla oleviin omenoihin on painautunut selviä hammaskarttoja.

Paikalle pesiytyneiden villikissojen jäljet ovat suuria, mutta osa askelmitoista ylittää kesykissan ulottuvuudet. Ketusta ei ole näkynyt jälkeäkään yli vuoteen, mutta saattaa olla että sekin vierailee paikalla aika ajoin. Ketulla, niin kuin nyt talviunta uinuvalla supikoiralla, on tapana tallata polkuja. Voisiko olla niin että jänis ja kettu käyttävät samoja kulkureittejä? Entä sitten kun ne kohtaavat öisellä polulla, mikä on pelin henki ja lopputulos.

Joidenkin askelten mitta viittaa peuraan tai ilvekseen, jäljen koko on kummallakin suurin piirtein sama, mutta pulverilumi on peittänyt jäljet niin, ettei niitä pysty tunnistamaan. Jälki etenee kuitenkin sellaista reittiä ja sellaisissa matalissa paikoissa ettei täysikokoinen peura siitä kulkisi, joten olettaa voi että ilves kävi metsässä pari yötä sitten. Eläimet näyttäisivät kuitenkin tekevän yhteistyötä tieverkoston luomisessa ja ylläpidossa, joten vaikeaa sanoa kuka meni tästä. 

Niin, minä käytän muotoa kuka meni tästä, vaikka kirjan nimi olikin mikä meni tästä. Tässä puutarhassa ja metsässä olemme kaikki elukoita ja suhtaudumme toisiimme sillä kunnioituksella.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti