maanantai 27. toukokuuta 2013

Kukkuva munanpyöräyttäjä ja Sir Paseeraaja

Kukkuva munanpyöräyttäjä hätistelee vakiasukkaita.
Tänään puiden istutuksen lomassa seurasin outoa näytelmää. 

Minulle näytelmä oli outo, mutta toki asiaan vihkiytyneille ja asiantuntevalle luontoharrastajille se lienee jokapäiväinen ja tuttu tapahtuma.
Nimittäin lähipuun latvaan lennähti epävireinen kukkuja. Avattuaan äänensä se siirtyi kuuseen ja töräytti sieltä ilmoille jo kohtuulliseen puhtaan laulunsa, sekä hätisteli pois kuusessa ilmeisesti pesivän pienen linnun.


Sir Paseeraaja saapuu paikalle.
Välikohtaus houkutteli paikalle naakan, joka istahti kuusen latvaan ja alkoi sieltä tarkkaavaisesti seurata kukkuvan munanpyöräyttäjän puuhastelua puussa. 

Naakkaa kiinnosti pesän paikka ja ilmeisesti se ansioituneena pesärosvona halusi tietää mistä seuraavan maittavan välipalansa voisi itselleen ja perheelleen hankkia.Mitäs täällä oikein tapahtuu?
Käki viivähti kuusessa reilun minuutin ja lennähti sitten kevein huojentunein mielin läheiseen puuhun. Siinä se veti henkeä tovin ja hiljaisena tarkkaili ympäristöään kunnes lensi pois naakka seuranaan. 

Naakka seurasi kukkujaa ilmeisen kiinnostuneena sen puuhista, sillä käki saattoi ilmiantaa ryöstökohteita ja tietysti, jos se pyöräyttäisi pesään tuoreen maukkaan muna, voisi naakka käyttää sen hyväkseen heti käen poistuttua paikalta.


Kevennyt ja huojentunut käkönen.
Naakat käyvät nyt ahkerasti paseeraamassa pihanurmikolla, ovat tavallista tarkkaavaisempia ja seuraavat muiden lintujen puuhia ja lentoreittejä. Näin naakka toimi myös käen suhteen, joten sen täytyy tasan tarkkaan tietää mistä on kyse kun käki ilmestyy paikalle.

Käki palasi vielä myöhemmin, mutta kukkui aivan toisessa suunnassa kuin ensikäynnillään. Se ilmeisesti tarkkailee nyt pesää, johon munansa pyöräytti, valvoo että muna saa asianmukaista hoitoa ja laulamalla muualla yrittää harhauttaa pesärosvot toisaalle.

Kumpi sitten on fiksumpi, käki vai naakka, jää nähtäväksi, mutta jos käki munansa pyöräytti naakan valvovan katseen alla voi olla varma että naakka voitti pelin kuusi nolla.           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti