perjantai 30. marraskuuta 2012

Departures and Arrivals


Tänään lähtivät joutsenet. Aamun valjettua kuului tuulen ujelluksessa taivaalta joutsenten ääniä. Matalalla lentävässä vielä hatarassa auramuodostelmassa oli vajaa kymmenen lintua, niiden ääriviivat erottuivat hämärästi puuskittaisessa usvanomaisessa tuiskussa.

Ehkä idänpuoleinen tuuli teki ruovikon reunasta suojattoman paikan ja lintujen oli nyt pakko lähteä. Se, miten ne pääsivät lentoon aallokossa, on arvoitus. Ehkä ne uivat suojaisalle vastarannalle ja nousivat sieltä lentoon. Joka tapauksessa tuuli on nyt suotuisa lentää pitkiäkin matkoja ja tämä lienee juuri sopiva ajankohta lähteä, sillä pakkasten tultu ja tuulen tyynnyttyä alkaa matalille rannoille muodostua jäätä, joka peittää alleen merenpohjan herkkuineen.

Kukko ja harakka ruokailevat sulassa sovussa keskenään.
Itätuuli voi tuoda myös tullessaan uusia tulokkaita, ehkä outojakin, paikkalintujen seuraksi. Nyt riistakameraan tarttuu päivittäisiä vieraita kuten peippoja ja tiaisia sekä luonnollisesti pikkuvarpusia. Fasaanikukko kulkee nyt omia polkujaan ja kanat vierailevat pienenä ryhmänä keskenään. Pelokas harakka alkaa tottua ihmiseen, uteliaana se seuraa tilannetta hiukan kauempaa, mutta tohtii tulla paikalle yhdessä fasaanikukon kanssa.  Käpytikka on aloittanut rutiininomaiset vierailunsa, punatulkut uskaltautuvat jo metsästä puutarhaan ja puukiipijä notkistelee omenapuun rungoilla. Pyrstötiaiset, jotka viihtyivät loppukesästä lehtometsähankkeen vesakossa, eivät ole vielä näyttäytyneet, mutta oletan että ne vanhasta tottumuksesta palaavat paikalle. Urpiaiset kulkevat omia polkujaan, aikataulu on avoin ja vierailulle tullaan yleensä parvena pariksi päiväksi kunnes matka jatkuu taas.

Kuusitiaiset ja hömötiaiset ovat kadonneet tyystin. Ehkä avipox hävitti kuusitiaiset ja varpushaukka hömötiaiset, mahdollisuuksia on monta. Varpuspöllöä en kuitenkaan tohdi syyttää mistään. Yhtään normi-peippoa ei ole, olisivatko ne muuttaneet jo varhain tai sitten niitä ei vaan enää yksinkertaisesti ole, sillä pesintä ei tänäkään kesänä onnistunut kaikilta. Toki yhden peiponpoikasen olin näkevinäni jo kesäkuussa, mutta parveksi asti niitä ei ollut.
Rastaita on vielä pieni parvi ja ne lähtevät vasta sitten kun makeat omenat loppuvat tai lumi peittää ne. Koska lintuja on näinkin suuri parvi, oletan että ne myös muuttavat parvena, ehkä joku satunnainen yksilö jää, mutta se jää nähtäväksi.

Happamia, sanoi kettu talviomenoista.
Happamia omenia on vielä paljon, mutta ne eivät tunnut kelpaavan kenellekään muulle paitsi supikoiralle, joka lihottaa edelleen itseään talviunille. Vasta talvella, kun muuta ei enää ole tai keväällä kun omenat ovat pehmeämpiä ja makeita alkavat ne maistua niin peuroille, jäniksille, ketulle kuin linnuillekin. Fasaani nokki nopeasti kokonaisen omenan, rastas maistelee neljänneksen ja pikkulintu pari nokallista välipalaksi.

Olen nyt heltynyt sellaiseen ratkaisuun, että en lopeta talviruokintaa kokonaan. Ruokintapaikkoja tulee olemaan vähemmän ja ruuan jakelua ehkä rytmitetään niin, että kahdella ruokintapaikalla on apetta vuoropäivinä. Paikkalinnut tottuvat nopeasti tähän käytäntöön ja satunnaisille vieraillekin tarjoutuu näin mahdollisuus välipalaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti