sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Kuka on köyhä?

Viimeaikoina on käyty julkisuudessa debattia siitä kuka on köyhä. Demarien puheenjohtaja määritteli köyhyysrajan yllättävän korkealle. Toisaalta ymmärrän hänen laskelmansa, sillä onhan kansanedustajan palkkatasosta katsoen jo suomalaisen keskimääräinen noin 3000 euroa kuukaudessa pieni palkka. Mutta jos verrataan suomalaisten ansiotasoa kansainvälisessä vertailussa olemme kaikki hyvin toimeentulevia.


Suomessakin on köyhiä se on selvä asia, mutta miten suomalainen köyhyys eroaa kansainvälisestä. Mikä on johtanut suomalaisten köyhyyteen tai köyhtymiseen. Olisiko siihen kenties joku kansantaloudellinen paikallinen syy vai johtuuko se pelkästään globaalista muutoksesta.


Suomen teollisuuden vienti ulkomaille on laskenut kuin lehmän häntä, onko vika siis teollisuuden. Vai onko syyllinen ulkomaalainen joka ei osta enää Suomalaisia hyödykkeitä. Entä oma edustuksellinen demokratiamme, onko se omilla päätöksillään johtanut tähän tilanteeseen. Puhutaan kansainvälisestä taantumasta ja pankkikriisistä, mitä ne ovat tai keitä? Onko pörssikuplalla todellakin niin suuri merkitys kansataloudellemme että me menetämme hyvinvointimme sen takia.


Suomalaisia yrityksiä siirretään ulkomaille halvemman raaka-aineen ja työvoimakustannusten takia. Suomalaiset irtisanotaan, heitä lomautetaan ja he tulevat omalle yhteiskunnalleen tarpeettomiksi. Heistä tulee kustannuserä jolle ei löydy budjetista rahaa. Kun tuotanto siirretään ulkomaille on selvää että myös Suomen teollisuuden vienti vähenee, eihän hyödykkeitä enää tuoteta täällä.


Edellä mainittu köyhyysrajakeskustelu ja kansainvälinen taantuma herättävät mielenkiintoisen kysymyksen. Ovatko päättäjämme tietoisia kansansa hädänalaisesta tilasta? Jos eivät niin miksi? Olen kummastellut erästä yksityiskohtaa kun puhutaan julkisen sektorin leikkauksista ja säästöistä, miksi se ei kosketa edustuksellisen demokratiamme kaikkia instansseja? Miksi kansanedustajien määrää ei leikata samassa suhteessa kun työpaikat Suomessa vähenevät. Miksi ministeriöiden määrää ei supisteta vaan päinvastoin kasvatetaan. Miksei kansanedustajia lomauteta samassa suhteessa kuin suomalaisia keskimäärin. Miksi kansanedustajan palkka on korkeampi kuin kansan keskimäärin. Eikö olisi luonnollista ja tasa-arvoista että kansanedustajan palkka ja etuudet määräytyvät sen mukaan mikä on kansalaisten keskimääräinen ansiotaso ja mitkä ovat kansalaisten etuudet?


Jos kansanedustaja tai ministeri ansaitsee huomattavasti keskimääräistä enemmän, jos hänellä on enemmän etuuksia ja jos kansan ahdinko ei kosketa häntä henkilökohtaisesti esimerkiksi lomautusten muodossa, voiko hän asettua tavallisen kansalaisen asemaan. Ehkä demarien puheenjohtajallakin siksi on niin erilainen käsitys köyhyysrajasta kuin monella muulla. Mene tiedä häntä, vai onko tämä kaikki vain pelkkä populistista propagandaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti