tiistai 5. heinäkuuta 2011

Keppiä vai porkkanaa?

Iltalehti otsikoi tänään että neljä huuhkajanpoikasta on tapettu Pirkanmaalla. Nähdäkseni tämä on näitä "virallisen luonnonsuojelun" ongelmia. Eivät ihmiset huuhkajia vihaa, he vihaavat luonnonsuojelu-uskovaisia, jotka tulevat rajoittamaan maanomistajien oikeuksia ja pakkolunastavat omaisuutta. Jos omistamaltasi maa-alueelta löytyy jokin uhanalaiseksi määritelty laji ja alue määritellään uhanalaisen lajin luontaiseksi elinympäristöksi voi valtio suojella alueen ja maanomistaja menettää oikeutensa. Pahimmassa tapauksessa alue vielä pakkolunastetaan, maanomistaja menettää omaisuutensa ja joutuu mierontielle. 
Tilanne luonnonsuojelussa on hyvin samankaltainen kuin miten Saku Timonen blogissaan kuvaa Kreikan ryöstöä. Länsimaisessa demokratiassa kaikki näyttää perustuvan omaisuuden riistoon ja uusjakoon. Ei ihme siis että populistiset kansanliikkeet voivat hyvin.

Asiat voitaisiin hoitaa toisinkin.  Iltalehti kertoo artikkelissaan viisasti että huuhkajan tappaminen on rikos, josta voidaan tuomita maksamaan valtiolle sakkojen lisäksi linnun korvausarvo. Mitä jos sille maanomistajalle jonka maalla nuo huuhkajanpesät sijaitsivat olisi maksettu palkkiona tuo linnun korvausarvo ja vielä erillinen bonus siitä että maanomistaja olisi valvonut pesärauhaa ja varmistanut että poikaset saavat rauhassa kehittyä lentokykyisiksi aikuisiksi. Mitä jos niille maanomistajille, joiden mailla uhanalaisia eläimiä pesii ja joiden maa-alueita on määritelty uhanalaisten lajien luontaisiksi elinympäristöiksi, alettaisiin maksaa jokaisesta syntyneestä ja aikuiseksi kehittyneestä uhanalaisen lajin pennusta tai poikasesta tuo korvausarvo. Mitä jos maanomistaja saisi vielä bonusta tehdessään luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimenpiteitä omistamallaan alueella. Mitä jos luonnonsuojelualueen omistaja saisi päästökaupassa tuottoja metsänsä vuotuisesta hapentuottokyvystä ja elämää ylläpitävän järjestelmän ylläpitämisestä ja parantamisesta. Luonnonsuojelusta tulisi näin elinkeino ja yksityisestä maanomistajasta ympäristöelinkeinonharjoittaja ja yrittäjä.

Maan ja metsien omistajille pitäisi kepin sijaan tarjota porkkanaa. Sillä jaksan edelleenkin uskoa tuohon mottooni: Ihminen on osa luontoa. Suojellessaan luontoa ihminen suojelee itseään.

Huuhkajanpoikaset olivat tässä tapahtumasarjassa sijaiskärsijöinä ja media sai myyvän otsikon. Iltalehdellä ja luonnonsuojelu-uskovaisilla menee nyt hyvin - lehti takoo rahaa negatiivisilla uutisilla ja luonnonsuojelu-uskovaiset porskuttavat julkisuudessa saaden toiminnalleen näkyvyyttä. Mutta luonto ja ihmiset kärsivät.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti