maanantai 21. maaliskuuta 2011

Jätevesilaki ja virtsankarkailu

Suomessa nuijittiin päätökseen jätevesilaki pitkä pohdinnan ja monien erimielisyyksien tuloksena. Lain vaikutuksista ja määräämistä muutoksista on jauhettu paljon mediassa. Investoinnit yksittäisen maaseudun asukkaan kohdalla voivat olla tuhansia euroja. Mutta tämän tuloksena on ristiriitaisten laskelmien mukaan mahdollisuus puhdistaa Suomen luonto ihmisen päästöistä.

Miten paljon yhdestä ihmisestä tulee ympäristölle haitallisia päästöjä ja mikä on niiden vaikutus vesistöihin? Ihminen muutti tänne pian jääkauden jälkeen ja hänen elintoimintonsa eivät ole tänä aikana merkittävästi muuttuneet, joten haitallisia päästöjä on täällä syntynyt jo noin viidentoista tuhannen vuoden ajan. Silti meillä on puhtaita järviä edelleen ja arkeologisissa kaivauksissa ei ole raportoitu saastuneita alueita, on löydetty vain kivikirveitä ja savikupin palasia. Ruuantähteistäkin on jäljellä  vain luunsiruja. 2000-luvulla on ihmisen päästöistä tullut ympäristömyrkkyjä.

Tällä kumpareella on asuttu vakituisesti vajaat sata vuotta. Sitä ennen paikalla vierailivat satunnaisesti kalastajat, siitä paikka lienee saanut alkuperäisen epävirallisen nimensäkin. Täällä on harjoitettu maataloutta, meren alta paljastuneiden maa-alueiden viljelyä ja karjan kasvatusta. Karja on aikanaan laiduntanut metsässä ja täytyy sanoa että metsä oli lohduton näky aikanaan. Maa oli poljettu kivikoksi eikä siinä näyttänyt kasvavan mitään erityistä. Meni muutama vuosi ja keväällä metsä loisti värikkäänä kukkamerenä. Tuli vuokkoja ja kiurunkannuksia, kesällä kaikenkokoisia sinisiä kelloja, kevätesikoita ja lopulta myös kämmekkä. Tänään metsä on paratiisi vaikka ihminen on ollut läsnä koko ajan.

Nyt luonnonsuojelualueen rantaniitty on vuokrattu ympäristöviranomaisten suosituksesta lihakarjan laitumeksi. Kesäisin alueella laiduntaa noin kolmekymmentä nautaa vasikoineen. Tämä on luonnonsuojelua ja näin halutaan hoitaa luonnon monimuotoisuutta ja ympäristöä. Kuten kaikki tiedämme lehmät laskevat alleen, siihen samaan paikkaan missä ne laiduntavat. Jätökset jäävät maan pinnalle ja virtsasta syntyy suuria ruskeankeltaisia lammikoita niihin kohtiin jotka lehmät ovat polkeneet sorkillaan. Koska kyseessä on rantaniitty ja alava maa, nousee merivesi usein niitylle. Vesi huuhtelee lehmien päästöt suoraan mereen.

Paljonko ihmisen ympärivuotiset päästöt saastuttavat luontoa ja paljonko tässä tapauksessa yhden kesän laitumella olevan lehmän päästöt saastuttavat, vai saastuttavatko ne lainkaan? Ihmisen päästöjä säädellään lailla, mutta lehmien päästöt eivät ole ongelma, päinvastoin on ympäristöteko kun lehmät laiduntavat meren rannalla ja laskevat päästönsä käytännöllisesti katsoen suoraan mereen.

Tämä on virallista suomalaista luonnonsuojelua ja ympäristöpolitiikkaa. Tähänkö meidän on tyytyminen.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti